View Full Version: spoelwormen!

IJslanders > Medisch > spoelwormen!


Title: spoelwormen!


Níniel - December 12, 2009 04:30 PM (GMT)
heeft iemand ooit een paard met spoelwormen gehad? Prud heeft ze! Tjonge..gisteren ontwormd op aanraden van DA met Banminth. Ze komen nu eruit :r ....Prud was lekker rond en stevig, geen dikke buik of zo en niet sloom, maar we vonden gisteren wel 1 worm..... Veulens schijnen het vaker te hebben. Ik heb maandelijks (!!!) ontwormt maar kennelijk zijn die krengen niet zo makkelijk uit te roeien.
Iig niet met Ivermectine. Ik doe het over een aantal weken maar nog een keer!

@Wieke: ik zou de kereltjes dáár ook doen met Banminth of Strongid P!

Wieke - December 12, 2009 04:34 PM (GMT)
Ik heb ze 2 weken geleden ontwormd... nog even 2 weekjes wachten. Dan zal ik ze ontwormen met een ander middel. Groetjes, Wieke

Blíkske - December 12, 2009 04:46 PM (GMT)
ja had ik laatst ook! Was ook verbaasd, dacht dat die krengen alleen bij veulens voorkwamen, maar na het ontwormen, met gewoon een ivermectine preparaat trouwens!, kwam ik de dag er na een dikke spoelworm tegen in de mest..!! Aan de paarden zelf heb ik trouwens niets gezien of gemerkt.
Mijn Da vertelde ook al dat dat tegenwoordig vaker schijnt voor te komen. Heb nu voor de zekerheid met Equest ontwormd, op zijn aanraden. Evt volgende x met zoiets als die Banmint of StrongidP ofzo.

sassefras - December 12, 2009 05:30 PM (GMT)
ja ik


vorig jaar bleek na een mestonderoek dat al mijn paarden een overdosis wormeieren in hun mest hadden.

ik ontwormde meestal met ivermectine, ze hebben toen banminth gehad en ze scheten echt spagetti.

veel wormen zij resistent voor ivermectine, ik doe u 1 keer equest pramox, en dan banminth. inmiddels zijn ze allemaal vrij van wormen

Níniel - December 12, 2009 05:44 PM (GMT)
ja...spaghetti!!! :r :( :? ik ben bang dat ik al 30 gezien heb...
de anderen niet, die heb ik met Ivermectine gedaan en daarvoor met Equimax. De volgende keer doen we Equest. Dan is Prud ook oud genoeg. Ik vind het wel griezelig... :panic: we dachten eerst dat het een wortelspruit was...

Sif - December 12, 2009 05:47 PM (GMT)
Strongid P geven en dan na 2 weken nog eens. Het komt veel voor bij veulens.

Níniel - December 12, 2009 05:52 PM (GMT)
twee weken? zeker weten? Ik was het al van plan..maar dacht aan drie weken. Overigens zit in Banminth dezelfde stof volgens de DA.

sassefras - December 12, 2009 05:54 PM (GMT)
neel


ik zou met 2 weken al je paarden banminth geven, waarschijnlijk heeft niet alleen je veulen spoelworm. bij mij waren alle paarden echt ernstig besmet

hoe het komt weet niemand, mijn dok jos gooit het op ivermectine resistentie, dat gebruik ik nu dus ook niet meerNíniel - December 12, 2009 06:20 PM (GMT)
dat ga ik dan maar doen..potverdorie..net allemaal Ivermectine gegeven...

Þómas - December 12, 2009 07:05 PM (GMT)
Misschien een idee om een algeheel mestonderzoek te doen Neel? Dan weet je nog gerichter waartegen je met welk middel moet behandelen...


Gletta - December 12, 2009 07:37 PM (GMT)
Oj, sj... ivermectine resistentie ? Dit had ik een paar jaar geleden al, zelfde probleem , er kwamen spoelwormen uit zónder ontwormen snetverderrie, en volgens de DA kon dat niet als ik altijd op tijd met ivermec ontwormde, dus wél. Daarna ben ik met equest gaan ontwormen. Omdat ik 't toch niet vertrouwde.

Sif - December 12, 2009 07:56 PM (GMT)
QUOTE (Níniel @ 12-12-2009, 18:52:56)
twee weken? zeker weten? Ik was het al van plan..maar dacht aan drie weken. Overigens zit in Banminth dezelfde stof volgens de DA.

Ja, dat zei onze DA. Na 2 weken komen de eitjes uit; bij de eerste ontworming heb je de wormen zelf en na 2 weken moet je de uitgekomen eitjes weer bestrijden.
Banminth ken ik niet maar het gaat natuurlijk om de werkzame stof.

wicky - December 12, 2009 08:44 PM (GMT)
Je moet er ook goed op letten dat je niet te weinig wormkuur per keer geeft want dan help je resistentie in de hand.
Liever te veel dan te weinig.

Níniel - December 12, 2009 09:50 PM (GMT)
@Wicky, geen zorgen, ik heb 28 jaar IJslanders. Maar dit fenomeen is iets van de laatste tijd. Wij ontwormen hier allemaal met voldoende middelen.

@Cunera, ik ga het zeker over twee weken weer doen. In Banminth zit dezelfde stof als in Strongid P. Pyrantelpaomaat als ik het mij goed herinner.l

@Marian, is Equest dan afdoende voor spoelwormen?

Gletta - December 12, 2009 10:05 PM (GMT)
Dat zou 't moeten zijn. 't Pakt alle rondwormen en ook horzellarven maar geen platwormen, zoals lintworm .

Þómas - December 12, 2009 11:53 PM (GMT)
Misschien heb je over mijn post heen gelezen maar waarom geen algeheel mestonderzoek voor al je paarden? Daar zou mijn voorkeur naar uitgaan ipv. 'op de gok' er weer iets instoppen...

hrina - December 13, 2009 08:21 AM (GMT)
Een mestonderzoek heeft in de winter maar gedeeltelijk zin. Bloedwormen toon je nu niet aan met een mestonderzoek. Moet je bloedonderzoek laten doen op betaglobuline.
Liesbeth

sassefras - December 13, 2009 09:42 AM (GMT)
als je wormen met het blote oog ziet weet ik de uitslag van het mestonderzoek al :D ,

na het ontwormen heeft dat inderdaad wel zin om te kijken wat er mis is


Yndi - December 13, 2009 10:39 AM (GMT)
QUOTE (sassefras @ 13-12-2009, 10:42:11)
als je wormen met het blote oog ziet weet ik de uitslag van het mestonderzoek al :D ,

mijn idee ;)

mestonderzoek is handig als je niet weet of je wel of niet wormen hebt. Dan doen voor je wilt gaan ontwormen. Zo kan je uitvinden of je misschien helemaal niet hoeft te ontwormen en als dat wel moet: welk middel het beste te gebruiken.
Maar als je ze al ziet is het alleen maar weggegooid geld (tenzij je de resistentie wilt testen, maar das ook meer iets voor als het met behandeling niet wil verdwijnen).

Gletta - December 13, 2009 11:05 AM (GMT)
QUOTE (Yndi @ 13-12-2009, 11:39:01)
QUOTE (sassefras @ 13-12-2009, 10:42:11)
als je wormen met het blote oog ziet weet ik de uitslag van het mestonderzoek al  :D ,

mijn idee ;)


Mijn idee ook: als je wormen ziet is dr maar één oplossing: ontwormen, weg ermee !! Getver. :(

Sprógur - December 13, 2009 01:59 PM (GMT)
Ik lees wel vaker dat er wormen in de ontlasting gevonden worden op het blote oog 8)7
Ik zelf heb ik mijn hele paarden leven en dat is lang nog nooit een worm gezien.

Ik heb hier wel eens heel drol uitelkaar zitten puiteren maar nix hoor.


Pink - December 13, 2009 06:33 PM (GMT)
hoi Inger, bij veulens komt dit meer voor dan volwassen paarden. De volwassen paarden zijn vaak veel beter bestand tegen wormen (hebben er minder last van). Dus dat je ze nog nooit gezien hebt bij jouw paarden is wel mogelijk. (gelukkig maar ! :) )

Marja - December 13, 2009 07:57 PM (GMT)
Natuurlijk kun je maar één ding doen nu er wormen zichtbaar zijn in de mest: ontwormen :)!
Maar om op de langere termijn niet alleen voor je eigen paarden maar ook 'in het groot' te voorkomen dat wormen in steeds rapper tempo resistent worden tegen antiwormmiddelen, is het beter om niet standaard om de zoveel weken te ontwormen, maar alleen als het nodig is, dus alleen als door mestonderzoek is aangetoond dat ontwormen noodzakelijk is.
Na jarenlang mijn paarden altijd om de 3 maanden ontwormd te hebben ben ik ca. 2 jaar geleden overgestapt op het mestonderzoek van www.wormbestrijding.nl, met de bedoeling alleen nog te ontwormen als het nodig is. Resultaat: ze hebben sindsdien alle zeven geen ontworming meer nodig gehad omdat de eitellingen bij alle paarden steeds onder de norm bleven. Hoe minder ontwormmiddelen we met z'n allen gebruiken, des te minder snel zal er resistentie optreden, precies zoals bij het gebruik van antibiotica.
Ik moet er wel bij zeggen dat ik iedere dag 2x mestruim, een heel belangrijke maatregel om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

Níniel - December 16, 2009 02:23 PM (GMT)
zo, vandaag overleg met de DA gehad. We gaan sowieso een keer van de kudde mestonderzoek doen. En hij ondersteunt wat Marja zegt, niet zo vaak ontwormen. Nu ruim ik dus, behalve in de paddocks, geen mest meer. Helaas rug en alles is er niet meer naar, maar we verweiden wel en we hebben schaapjes en maaien af en toe. Dus er is wel wat verbetering van het gras. Straks het PP dan kunnen we één land weer helemaal maaien en is die schoon.

Vlgs de DA konden spoelwormen niet zoveel kwaad en alleen bij hele jonge veulens vanwege het volume van de wormen. Maar ik wil ze evengoed wel kwijt. Hij vind niet dat ik over twee weken weer moet ontwormen, maar gewoon over 6.

Afwachten maar nu.
Hosted for free by zIFBoards